dijous, 6 de juny del 2013

PROPOSTES CINECLUBISTES PER A UN NOU PÚBLIC



UN NOU PÚBLIC

Si continuem a considerar l’espectador com a consumidor en lloc de com a productor de comunicació i cultura, no podrem construir una estratègia per modificar-lo. Les polítiques culturals dirigides al públic han d’aconseguir que aquest prengui consciència de pertànyer a un col·lectiu, gairebé com si d’una “classe” es tractés.”
                                                                                                          Fabio Masala

Els cineclubs són la representació del públic organitzat, treballant des de fa 100 anys en la seva pròpia formació i en la constitució d’un “nou públic” que veu el cinema com una eina de comunicació i de formació de l’individu. Treballem, doncs, perquè el públic sigui cada vegada més conscient de pertànyer a un col·lectiu que té drets, els recollits a la Carta de Tabor dels drets del públic. Defensem un tipus de cinema “d’autor”, català i europeu, de filmografies perifèriques, a més de tot el que tingui un interès cinèfil per sobre de qualsevol altre criteri.

La Federació catalana de cineclubs ha proposat uns sèrie de punts a l'administració:

QUÈ POT FER L’ICEC?

  1. Potenciar les associacions del públic, s’anomenin o no cineclubs, que treballen des de l’àmbit del no lucratiu i que defensen un cinema sota criteris cinèfils i humanistes des de posicions associatives.  
  2. Comptabilitzar el públic d’aquestes associacions i aixecar estadístiques del cinema exhibit en les seves sales. Tindríem així els números reals d’un públic que resta avui invisible. Aquest públic s’hauria de tenir en compte per aquelles subvencions lligades al nombre d’espectadors.
  3.  Incentivar la formació de promotors culturals per al “nou públic” que puguin crear associacions i cineclubs a les seves poblacions.
  4. Desenvolupar la Llei del Cinema de Catalunya i la Xarxa concertada de pantalles, tenint com a base la xarxa existent de cineclubs a partir d’un codi deontològic prou ampli com per encabir una veritable activitat de formació de públics.
  5. Aplicar, com diu la llei a l’article 40, un fons destinat a cineclubs i associacions de públic. Obrir una línia de subvencions directa per a cineclubs i associacions que ja estiguin treballant en la formació de públic a través de la difusió de cinema català, europeu, en VOS,…
  6. Donar suport a les jornades de formació que anualment organitza la Federació catalana de cineclubs
  7. Actuar fermament, per tal que aquells films catalans que han tingut subvencions de l’ICEC siguin vistos pel públic de comarques. En aquest sentit s’haurien de facilitar preus assequibles i justos per tal de motivar la seva programació. Un major nombre de projeccions també significaria un major ingrés per a distribuïdors i productors.
  8. Donar recolzament a aquelles activitats destinades a la formació de públic infantil i familiar.
  9. Declarar el dia 10 de maig com a Dia del públic
 Federació catalana de cineclubs
Maig 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada