dilluns, 30 de maig del 2011

EL CINEMA EN VOS, D'AUTOR, CINEMA CATALÀ I EUROPEU, ES VEU A COMARQUES GRÀCIES A LA TASCA DELS CINECLUBS

Els cineclubs a Catalunya representen actualment a comarques la possibilitat per a milers de persones de veure cinema en VOS, cinema d’autor i cinema català d’una forma regular al llarg de l’any.

En base a una enquesta lliurada als cineclubs i a la qual han respost 35 entitats de 45 consultades, podem parlar de 1076 sessions programades, 1340 títols projectats i 73093 espectadors a les sales cineclubistes al 2010. Aquestes dades representen un increment sobre el 2009, en quant que han aparegut nous cineclubs el 2010. I malgrat la crisis.


En el marc del foment de la llei del cinema de Catalunya, on els cineclubs apareixen per primera vegada després de més de 80 anys d’existència, aquests es posicionen com agents econòmics importants, tanmateix actuant contra la pirateria. El pagament dels drets d’exhibició tant en 35mm com en DVD o Blu-Ray ubiquen aquestes entitats dins la influència de les indústries culturals, fent especial incidència en les empreses catalanes de distribució.

La Federació catalana de cineclubs (FCC) aglutina en bona part, la tasca de contractació de pel·lícules de la xarxa de cineclubs de Catalunya. Durant el 2010, la FCC va gestionar 582 programacions. El 59% estaven distribuïts per empreses catalanes, un total de 345 sessions. Dels 124.964€ pagats a les distribuïdores en concepte dels drets d’exhibició, el 63% es va realitzar a empreses catalanes.

Tanmateix, els cineclubs catalans ja integren, des de fa anys, aquells aspectes que la Llei del cinema de Catalunya busca fomentar com la projecció de cinema d’autor, especialment europea, i de producció catalana. De les 582 sessions programades des de la FCC, el 15% correspon a films catalans, el 43% a cinema europeu (incloent els films espanyols), el 22% a films americans i el 20% a altres nacionalitats. Assenyalar que el cinema americà correspon a films de cinema independent i ocasionalment a algun títol més comercial. Significa que si sumem el cinema català a l’europeu, els cineclubs catalans dediquen 58% de la seva programació a aquest continent.

La llei del cinema de Catalunya fa especial esment al tema de la presència de la llengua catalana. En quant a la seva presència a les pantalles cineclubistes, el nostre idioma està present en el 26% (152 sessions) tant en la versió original en català, versió original subtitulada al català o versió doblada al català.

La mateixa FCC ha treballat durant el 2010 en la subtitulació al català d’alguns títols, a l’igual que és tasca habitual en alguns cineclubs quan programen els seus festivals i mostres. El 48% de la programació gestionada des de la FCC correspon a la versió original subtitulada i d’aquesta xifra, el 8% correspon a la versió subtitulada al català. 24 % correspon a la versió original tant en català com en castellà. El baix percentatge es deu a la nul·la oferta de subtitulació en el nostre idioma.

Maig 2011


En castellano



LOS CINECLUBS SE PRESENTAN COMO ESPECIALES DEFENSORES DE LA LEY DEL CINE DE CATALUÑA. DATOS 2010 

Los cineclubs en Cataluña representan actualmente la posibilidad para miles de personas de ver cine en VOS, cine de autor, cine europeo y catalán de una forma regular a lo largo del año. 

En base a una encuesta realizada a los cineclubs y que han respondido 35 entidades de 45 consultadas, podemos hablar de 1076 sesiones programadas, 1340 títulos proyectados y 73.093 espectadores en las salas cineclubistas. Estos datos representan un incremento sobre el 2009, en cuanto que han aparecido nuevos cineclubs en 2010. Y eso a pesar de la crisis. 

En el marco del fomento de la ley del cine de Cataluña, donde los cineclubes aparecen por primera vez después de más de 80 años de existencia, estos se posicionan como agentes económicos importantes, actuando contra la piratería. El pago de los derechos de exhibición tanto en 35mm como en DVD o Blu-Ray ubican estas entidades dentro de la influencia de las industrias culturales, haciendo especial incidencia en las empresas catalanas de distribución. 

La Federación catalana de cineclubs (FCC) aglutina en buena parte, la tarea de contratación de películas de la red de cineclubs de Cataluña. Durante el 2010, la FCC gestionó 582 programaciones. El 59% estaban distribuidos por empresas catalanas, un total de 345 sesiones. De los € 124,964 pagados a las distribuidoras en concepto de los derechos de exhibición, el 63% se realizó a empresas catalanas. 

Sin embargo, los cineclubes catalanes ya integran, desde hace años, aquellos aspectos que la Ley del cine de Cataluña busca fomentar como la proyección de cine de autor, especialmente europea, y de producción catalana. De las 582 sesiones programadas desde la FCC, el 15% corresponde a filmes catalanes, el 43% en cine europeo (incluyendo los filmes españoles), el 22% en filmes americanos y el 20% a otras nacionalidades. Señalar que el cine americano corresponde a películas de cine independiente y ocasionalmente a algún título más comercial. Significa que si sumamos el cine catalán europeo, los cineclubes catalanes dedican 58% de su programación a este continente. 

La ley del cine de Cataluña hace especial mención al tema de la presencia de la lengua catalana. En cuanto a su presencia en las pantallas cineclubista, nuestro idioma está presente en el 26% (152 sesiones) tanto en la versión original en catalán, versión original subtitulada al catalán o versión doblada al catalán. 

La misma FCC ha trabajado durante el 2010 en la subtitulación al catalán de algunos títulos, al igual que es tarea habitual en algunos cineclubs cuando programan sus festivales y muestras. El 48% de la programación gestionada desde la FCC corresponde a la versión original subtitulada. De esta cifra, el 8% corresponde a la versión subtitulada al catalán. El 24% corresponde a la versión original tanto en catalán como en castellano. El bajo porcentaje se debe a la nula oferta de subtitulación en nuestro idioma. 

 Mayo 2011 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada