dijous, 14 d’abril del 2011

"CATALUNYA CINEMA”, ON SÓN ELS CINECLUBS?

L'ICIC posa em marxa la iniciativa “Catalunya Cinema”, 10 films catalans: Pa negre; Buried; Bicicleta, cullera, poma; Herois; Elisa K; Conocerás al hombre de tus sueños; Viaje mágico a Africa; Bruc i Aita s'han vist en 9 ciutats catalanes aquesta setmana (del 11 al 17 d'abril 2011) a preus especials: Barcelona, Girona, Tarragona, La Seu d'Urgell, Figueres, Reus, Tàrrega, Tortosa i Vic. La iniciativa ha rebut el suport del Gremi d'exhibidors.

Em congratula que l'ICIC treballi en iniciatives de suport a la exhibició del cinema català i que ho faci amb un gran aparell polític amb el Conseller Mascarell i el Director de l'ICIC, el senyor Riera al capdavant i amb un gran aparell mediàtic que han posat en marxa per la difusió.

El primer que vaig pensar (i que altres cineclubistes també van pensar ) va ser: “i els cineclubs? Per què no han estat contemplats en aquest programa?”


Els cineclubs són a Catalunya (i no pas els exhibidors comercials) els principals garants de que el cinema català es vegi a comarques. El expresident Maragall va anar al cineclub Diòptria a presentar “Bicicleta, cullera, poma” fa mesos. Idem per diferents sessions per “La mosquitera” amb la presència del director Agustí Vila, “Elisa K” o “Pa negre”. Durant el 2010 i només en sessions organitzades des de la Federació catalana de cineclubs (FCC) s'han vist 31 pel·lícules catalanes en 25 ciutats de Catalunya en 75 sessions. De les 623 sessions organitzades des de la FCC al 2010, 53 van ser en versió doblada al català (especialment cinema infantil), 44 sessions en Versió subtitulada al català i 327 sessions en VOSE. En molts casos els directors han estat presents i s'ha realitzat un debat. Els cineclubs editen fulls de sala, realitzen presentacions i treballen en tot el valor afegit que el cinema necessita per ser quelcom més que un divertimento ocasional. Els cineclubs, a través de la projecció de cinema català, realitzen una formació de públic indispensable per consolidar el nostre cinema nacional. Repeteixo, si no fos pels cineclubs a Catalunya, el cinema català no arribaria a les sales ni a un públic desitjós de conèixer les seves històries.

Els cineclubs a Catalunya fa anys que ho fan, d'exhibir cinema català. I no una setmana a l'any amb gran aparell mediàtic i presència institucional, sinó des de fa més de 80 anys i amb la professionalitat d'unes associacions que han projectat un tipus de cinema que el sector comercial mai ha fet: cinema d'autor, en VOSE, de cinematografies diferents, del cinema de casa nostra.

Els cineclubs som a la Llei del cinema de Catalunya. Apareixem com agents de la llei, estem inclosos en uns fons d'ajut, però sembla que no ens tinguin en compte per segons quins projectes. És potser la llei del cinema, a la qual s'han enfrontat els exhibidors comercials, la causa d'aquesta iniciativa que afavoreix específicament al gremi d'exhibidors? Serà una contrapartida per calmar els ànims del sector? M'agradaria pensar que no. Però totes les sessions tenen lloc a sales comercials. De quina manera es financia aquesta iniciativa? Es cedeix la pel·lícula gratuïtament? L'ICIC paga un tant als exhibidors? Té sentit una campanya publicitària als 'autobusos de Barcelona quan el gruix de les projeccions es fan a fora de Barcelona? Hi ha altres projectes concrets i estructurals per potenciar l'exhibició del cinema català? Sabrem el gruix d'espectadors d'aquestes sessions? Ja us puc avançar que en alguns casos que conec l'assistència ha estat molt fluixa.

Estaria bé que en propers contactes entre els cineclubs i l'ICIC algunes propostes concretes anessin endavant. Per exemple una podria ser que les sessions de cineclubs amb el cinema català tinguessin una entrada oficial no contributiva que computés als productors catalans a l'hora de rebre els ajuts a la producció. No sembla que això fos molt difícil i afegiria espectadors en una estadística en la que actualment estem obviats.

Estaria bé, que les administracions veiessin quins son els aliats naturals del cinema català, que han estat sempre els cineclubs que han cregut i creuen en el cinema català. I amb ells el seu públic. 

5 comentaris:

  1. Sí senyor!
    El 14 d'avril...
    J.Manuel

    ResponElimina
  2. bien dicho, el trabajo de los cineclubes catalanes no es ninguna novedad ni una moda pasajera, es compromiso cultural a prueba de trapecismos y oportunismos políticos, es una tradición que contagia, inspira y muestra cómo es posible resistir y construir en el mismo verbo

    ResponElimina
  3. Cal que l'administració tingui més sensibilitat amb el que significa la xarxa de cineclubs per Catalunya. Em fa l'efecte que oblits com aquest demostren que no ens tenen en compte. Cal tornar-els-hi de manera constructiva. Potser podríem fer una carta mostrant el disgust dels cineclubistes. Si hi ha moviment social en positiu ho tindran en compte.

    ResponElimina
  4. Benvolgut Julio,

    Des de ‘Catalunya Cinema’ volem respondre al teu article sobre la participació dels cineclubs. ‘Catalunya Cinema’ té com a objectiu aconseguir difondre i prestigiar el cinema català a través de tot un seguit d’actuacions que cada any incidiran sobre un determinat valor de la nostra cinematografia. Així no es tracta d’un fet aïllat sinó d’un primer pas que enguany hem volgut adreçar al públic generalista.

    Les xifres d’assistència d’espectadors cada any són més baixes i es fan necessàries actuacions que recuperin espectadors a les sales. Preocupats per aquests resultats, hem volgut que la primera activitat se centri en recuperar aquests espectadors. Pensant una programació diferent a les sales de cinema comercials que els faci descobrir la riquesa i qualitat del cinema català amb dues sessions diàries on s’alternen projeccions de pel·lícules d’autor i de films catalans èxit a les taquilles.

    Òbviament la feina dels cineclubs al llarg de més de 80 anys d’història, és inestimable per a nosaltres. I l’activitat que desenvolupen al llarg de l’any s’ha d’afavorir i mantenir no com un fet puntual sinó amb un suport a llarg termini. Ben conscient d’aquest valor, el departament de Cultura, col·labora, a través de la Filmoteca de Catalunya amb la Federació Catalana de Cineclubs amb un conveni de col·laboració que dóna suport als cineclubs per realitzar la seva activitat al llarg de tot l’any.

    A 'Catalunya Cinema' hem comptat amb l’ajut de representants de cineclubs per a algunes de les sessions. Aquests han col·laborant moderant els col·loquis i aportant els seus coneixements i animant la participació del públic.

    També volem destacar que els agents que han participat al ‘Catalunya Cinema’ ho han fet sense cap prestació econòmica. Cada un d’ells ha aportat el que tenia: sales de cinema, còpies de les pel·lícules, publicitat a ràdio i televisió, així com també els moderadors i conferenciants que han assistit a les sessions.

    A hores d’ara, podem estar contents dels resultats d’aquesta iniciativa. Ja que hem aconseguit que les sales on es feien les projeccions de 'Catalunya Cinema' augmentessin significativament l’assistència general.

    Prenem nota de la teva aportació, entenent que és la manifestació d’una voluntat de treballar més estretament per fer possible un objectiu comú. Com t’hem comentat anteriorment, ‘Catalunya Cinema’ és una primera experiència que vol avançar i comptar amb tots els agents del sector audiovisual.

    Agraïm mot poder comptar amb la vostra opinió.

    Ben cordialment
    'Catalunya Cinema'

    ResponElimina
  5. Com diu en Quim, del cineclub dels amics del cinema de la vall de Ribes, el tarannà dels cineclubs ha estat sempre el del suport al cinema català i a le polítiques que en donin suport, amb un to constructiu. El missatge que heu posat en el blog manifesta clarament aquesta voluntat per part de l'ICIC. Els cineclubs de Catalunya recollim aquesta proposta amb interés i amb la voluntat de treballar plegats amb les institucion per aquest objectiu.

    ResponElimina