Des del 1986 fins al 2001. 15 anys de reivindicació de la presència internacional dels cineclubs catalans i de lluita per ser reconeguts com a membres de ple dret en el sí de la Federació internacional de cineclubs (FICC).
En 1986, la Confederación de cineclubs del estado espanyol (CCEE) està passant per un moment de desintegració i les federacions nacionals prenen el protagonisme. Així és com es desenvolupen en aquest moment la federació andalusa, la federació galega i especialment la catalana, que pren com a objectiu prioritari una presència pròpia i autònoma en la FICC. En aquest punt ajudà la tasca realitzada per Xavier-Daniel que ja era el responsable de la Confederación para els jurats Quijote a Espanya. El premi Quijote, s’atorga en molts festivals, especialment a Europa i els jurats estan conformats per cineclubistes. Durant l’etapa de Xavier-Daniel aquests premis es van arribar a donar a festivals tant importants com San Sebastian, Huelva, Gijón, València o Barcelona. Xavier-Daniel era present en el Comitè Executiu de la FICC i per tant la seva presència ve ser essencial quan el 5 de maig de 1986 el president de la Federació catalana de cineclubs (FCC), Joaquim Company, envia una carta a la FICC demanat l’adhesió a la FICC. Ràpidament, la FICC accepta a la FCC com a membre associat, però sense veu ni vot a les assemblees generals.
A partir d’aquell moment i durant la dècada dels noranta, les relacions entre la FCC i la CCEE es va fent cada vegada més difícils. En 1991 es celebra a Barcelona el 3er Congrés de cineclubs de l’Estat Espanyol i l’any següent a Sevilla el 4rt. A partir d’aquest moment apareixen diferències que faran encara més difícil la possibilitat de treballar plegats. De fet la trobada a Sevilla serà l’última reunió estatal de cineclubs.
Amb carta del 28 de juliol de 1995, Oriol Bassa, president de la FCC i Josep M. López Llaví (delegat de relacions internacionals) demanen a Peter Cargin (Vice-president de la FICC) la possibilitat d’acudir a l’Assemblea General de Glasgow amb total independència de la CCEE. I així acudeixen a l’Assemblea General de Glasgow de 1995 sent l’única representació espanyola.
És a partir d’aquell moment que Josep Maria López Llaví, com a delegat de relacions internacionals pren el testimoni deixat per Xavier-Daniel. És dos anys després, en 1997 quan la FCC demana ser admesa com a membre de ple dret. Però la realitat és que els estatuts de la FICC no accepten països sense estat. Malgrat això, el comitè executiu recull la petició i promet estudiar-la. Serà a Cottbus (Alemanya) on es trobarà el compromís per a una modificació dels estatuts. Al 2001, a l’Assemblea General de Porto (Portugal) s’aprova definitivament la reforma dels estatuts de la FICC i la FCC és acceptada com a membre de ple dret. Serà en aquesta última etapa que apareix la figura de Martí Porter que desenvoluparia en els propers anys una activitat molt intensa en el camp internacional. Aquesta segona etapa mereixerà una altre crònica.
Recordo personalment quan el 1995, i durant el congres de cultura popular i tradicional que es celebrava a Olot, va arribar en Josep Maria López tot anunciant que el camí cap al reconeixement internacional de la FCC anava “sobre rodes”. La lluita va mostrar-se llarga i complicada però els resultats s’han demostrat profitosos i enriquidors. Es va plantar la llavor que ha donat una planta sana i plena de vigor
Us faig ara una cronologia dels fets:
1986
Amb data del 5 de maig, el president de la Federació catalana de cineclubs (FCC), Joaquim Company envia una carta a la Federació internacional de cineclubs (FICC) demanat l’adhesió. Des de 1983, en Xavier-Daniel, membre de la FCC és la persona encarregada del Premi Quijote, atorgat per la FICC a tot l’estat espanyol.
14 i 15 de juny. Reunió del Comitè Executiu de la FICC a la ciutat de Pesaro (Itàlia). Xavier-Daniel manifesta al comitè la intenció de pertànyer a la FICC com a entitat autònoma de la Confederació de cineclubs de l’estat espanyol (CFCCEE).
1987
5/1/87. Jean Pierre Brossard (secretari General de la FICC) i Carlo Lizzani (president) envien una carta a la FCC oficialitzant la pertinència de la FCC a la FICC. En aquesta carta, s’accepta a la FCC com a membre associat de la FICC (no encara de ple dret).
1989
Juny. Pesaro (Itàlia) 3 i 4 de juny Reunió anual del Comitè Executiu de la FICC. Xavier-Daniel representa la FCC. Es recull el document d’ingrés de la FCC a la FICC.[1] La FICC proposa a la FCC la creació del Secretariat Regional de l’Àrea dels Països llatins i del mediterrani, que l’Assemblea General certifica a Reinhardsbrunn (RDA) del 25 setembre a 1 octubre.
1995
Amb carta del 28 de juliol, Oriol Bassa, president de la FCC i Josep M. López Llaví (delegat de relacions internacionals) demanen a Peter Cargin (Vice-president de la FICC) la possibilitat d’acudir a l’Assemblea General de Glasgow amb total independència de la CFCCEE. En aquesta carta es denuncia la impossibilitat de diàleg amb Eustaquio Macias, president de la CFCCEE.
Octubre. La Assemblea General de la FICC es celebra a Glasgow (Escòcia). La FCC assisteix com a membre sense vot ni veu i és l’única federació espanyola representada. Assisteix per la FCC Josep Mª López Llaví.
1997
L’Assemblea General de la FICC es celebra a Tessalònica (Grècia) (23/11/1997), on la FCC demana ser admesa com a membre de ple dret. Per ser admesa, la FCC fa al·lusió al fet de que la desaparició de facto de la CFCCEE, deixava a la FCC sense representació en la FICC. Es va plantejar que el Comitè Executiu de la FICC ho estudiaria i es tractaria a la propera Assemblea General de la FICC. Assisteixen a aquesta reunió Internacional Martí Porter i Josep Mª López Llaví.
1999
Octubre. Es celebra a Cottbus (Alemanya) (4-7/11/1999) l’Assemblea General de la FICC (6/11/1999). En aquesta reunió es reprèn la demanda de la FCC per ser admesa com a membre de ple dret. Al final de l’Assemblea General es surt amb el compromís d’una modificació dels Estatuts de la FICC per acceptar a nacionalitats sense estat. Per tant, oficiosament, la FCC es considera membre de ple dret de la FICC.
2001
Es celebra a Porto (Portugal), l’Assemblea General de la FICC on s’aproven els nous Estatuts, consagrant definitivament la pertinència de la FCC a la FICC amb mateixos drets i deures que les nacions amb Estat
Les persones responsables de l’éxit:
Xavier-Daniel va representar al mateix temps la Confederació espanyola de cineclubs i la FCC. Va ser clau al demostrar la seva capacitat de treball organitzant els jurats i premis Quijote lliurats a l’estat espanyol. Va realitzar aquesta tasca des de 1986 fins 1991.
Josep M. López Llaví (president de la FCC 1991-1992) va ser clau en la organització del 2on i 3er Congrés de cineclubs de l’Estat Espanyol celebrats respectivament a Barcelona 1990 i Sevilla 1992. En aquestes trobades (veure cronologia adjunta) es van realitzar trobades internacionals que van permetre a la FCC consolidar les seves relacions internacionals previ pas a ser considerats membres de ple dret. Van ser moments de diplomàcia. Va realitzar tasques internacionals des de 1990 a 1997.
Martí Porter (president de la FCC 1998-2003) va viure juntament amb en Josep M. López Llaví l’acceptació de membre de ple dret. Va ser el creador del programa internacional CINESUD i va ser el responsable del grup mediterrani i membre del Comitè Executiu de la FICC des del 2001 al 2003. Va participar en nombroses trobades internacionals (veure adjunt)
[1] Extracte: “Acollim amb satisfacció la FCC i constatem el desenvolupament d’una intensa activitat cine-clubística a Catalunya; hem examinat amb gran interés els documents, estatuts, catàlegs, butlletins i altres documents que proven una densa activitat de la vostra organització que aviat celebrarà el seu Xè aniversari. Tenint en compte el procés de democratització i descentralització actual a l’Estat espanyol, hem, assumit la vostra candidatura, estudiada pel Comité Directiu,el qual ha acceptat la FCC com a membre, en espera de la ratificació definitiva que tindrà lloc a la propera Assemblea General Internacional de Tàbor (Txecoslovàquia)” Notícies de la federació. Nº4. Octubre 1987. Pp 13-1. Federació Catalana de Cineclubs
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada